keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Esterin kirja

Esterin kirja erottuu joukosta – ei vähiten siksi, että siinä ei mainita Jumalaa kertaakaan. Sikäli aika erikoinen Raamatun kirjaksi.

Esterin kirja on myös tähänastisista Raamatun kirjoista varmastikin juonivetoisin, ehkä osin uskottavuuden kustannuksella. Tarina lähtee liikkeelle, kun Persian kuningas Kserkses pitää kunnon bileet. (Vanhassa käännöksessä nimi on muodossa Ahasveros, mutta yleisesti hyväksytty tulkinta näyttää olevan, että kyseessä on Persiaa 485–465 eKr. hallinnut Kserkses I.) Viikon putken jälkeen, ”kun kuninkaan sydän oli viinistä iloinen”, kuningas haluaa esitellä vaimonsa kauneutta hoviherroilleen. Kun kuningatar Vasti kieltäytyy, ruhtinas Memukan neuvoo kuningasta vaihtamaan vaimoa – kas kun muuten saattaisivat muutkin naiset valtakunnassa heittäytyä tottelemattomiksi. Uuden vaimon valitsemiseksi järjestetään eräänlaiset missikilpailut, ja kruunun saa juutalainen Ester.

Kolmannessa luvussa näyttämölle tuodaan tämän tarinan pahis, ylimykseksi nouseva Haaman. Kun Esterin kasvatti-isä Mordokai kieltäytyy polvistumasta Haamanin edessä, Haaman katsoo asialliseksi tappaa kaikki juutalaiset koko valtakunnassa. Eikä kuninkaallakaan ole mitään moista vastaan.

Mutta koska Mordokai on aiemmin paljastanut kuningasta vastaan suunnatun salajuonen ja koska kuningas tykkää Esteristä, Haaman päätyy itse hirteen ja juutalaisille annetaan kunikaallisella määräyksellä lupa puolustautua. Aiempaa kansanmurhamääräystä kun ei voida byrokraattisista syistä perua.

Holokausti vältetään, mutta veri kyllä virtaa. Juutalaisten ”itsepuolustus” näet tarkoittaa 75 000 persialaisen lahtaamista. Tässä kohtaa viimeistään on tarinan uskottavuus vähän hataralla pohjalla. Noinkohan Persian kuningas, ”joka hallitsi Intiasta Etiopiaan saakka”, sallisi yhden vähemmistökansan tappaa 75 000 enemmistökansalaista? Tosin Esterin kirjassa annetaan Kserkseestä ylipäänsä hyvin epäitsenäinen kuva: juuri mitään päätöstä hän ei tee omasta aloitteestaan, vaan on aina muiden ohjailtavissa, ensin hoviväkensä, sitten Haamanin ja lopulta Esterin ja Mordokain.

Kun tarina sisältää sopivasti jännitystä, vehkeilyä ja hivenen lempeäkin, ei ole yllätys, että Esterin kirjastakin filmattiin Hollywood-spektaakkeli vuonna 1960. Raoul Walsh ohjasi ja myöhempien aikojen Dynastia-tähti Joan Collins esitti Esteriä. Taattua pökkelönäyteltyä jousisovitettua melodraamaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti