maanantai 27. joulukuuta 2010

Tästä blogista

Päätin lukea Raamatun kannesta kanteen. Projektin motiivit liittyvät noin 90-prosenttisesti kulttuurihistorialliseen itsensä sivistämiseen. Viisi prosenttia pantakoon hengellisen pohdiskelun ja toiset viisi paremman tekemisen puutteen nimiin.

En ole juurikaan lukenut Raamattua rippikoulun jälkeen, eikä rippikoulun käyminen Anno Domini 1992 sekään kovin kummoisia luku-urakoita edellyttänyt.

Aloitin luku-urakan jouluna 2010, jolloin luin kaksi ensimmäistä Mooseksen kirjaa. Motivoidakseni itseäni jatkamaan, vaikka kuinka epäsäännöllisestikin, päätin perustaa blogimuotoisen lukupäiväkirjan.

Tämän blogin tarkoitus ei ole olla mitään syvällistä eksegetiikkaa – siihen minulla ei olisi mitään rahkeita. Nostan esiin niitä huomioita, jotka itselleni tulevat päällimmäisenä mieleen. Todennäköisesti kaikki tekemäni huomiot on tehty jo moninaisia kertoja vuosisatojen mittaan, ja niistä voi olla kirjoitettu hyllymetreittäin jumaluusopillisia tutkielmia. Näin olkoon; huomioni ovat silti omiani.

Luen 1930-luvun suomennosta eli Vanhaa kirkkoraamattua. Valinnassa ei ole kyse mistään kannanotosta käännösten oikeaoppisuudesta käytyihin kiistoihin; tarkemmin sanoen kyseessä ei ole valinta ensinkään – se Raamattu, joka jouluna käsiini osui, sattui vain olemaan 1930-luvun käännös. Paikoin saatan tehdä vertailuja uuteen käännökseen, mutta se ei ole päätarkoitukseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti