sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kolmas Mooseksen kirja

No niin. Nyt päästiin vanhatestamentillisuuden kovaan ytimeen: kolmas Mooseksen kirja eli Leviticus sisältää sivutolkulla lakeja ja säädöksiä (lähinnä siis kieltoja), varustettuna ankaralla listauksella siitä, mitä seuraa tottelemattomuudesta: 26. luvussa Jumala suunnilleen lupaa toimeenpanna juutalaisten kansanmurhan.

Mielenkiintoinen ero vanhan ja uuden käännöksen välillä: vanhassa erinäisistä Herran määräyksiä rikkovista teoista (kuten vaikkapa veren syömisestä) on seurauksena, että väärintekijä ”hävitettäköön kansastansa”. Uuden käännöksen mukaan hänet ”poistettakoon kansastansa keskuudesta”. On siinä tietty vivahde-ero, vähän kuin teloituksella ja maastakarkotuksella.

Kirjan 16. lukuun sisältyy äärimmäisen mielenkiintoinen yksityiskohta: siinä viitataan kilpailevaan jumalolentoon tai demoniin, Asaseliin. Jumala vieläpä antaa ohjeet siitä, miten suurena sovituspäivänä (eli Jom kippurina) pitää uhrata kaksi kaurista: toinen Herralle ja toinen Asaselille. Jumala siis tunnustaa Asaselin olemassaolon ja merkityksen.

Hätkähdyttävintä on ehkä sittenkin sen oivaltaminen, miten olennaista erilaisten uhrien toimittaminen on ollut Vanhan testamentin jumalkäsitykselle, ja oletettavasti siis myös varhaiselle juutalaisuudelle. Härät ja oinaat, vasikat ja karitsat – kaikki teuraalle vaan, ja sitten pirskotellaan verta alttarille ja poltellaan rasvoja. Aika brutaalia meininkiä kaiken kaikkiaan. Ei mikään ihme, että näitä Raamatun jakeita ei kauheasti esitellä tuollaisessa peruskoulu-kristillisyydessä, ainakaan minun kokemukseni mukaan.

1 kommentti:

  1. Tässä samalla sivuutettiin ensimmäinen hetki, jolloin tuollaisista jaloista pitkän tähtäimen lupauksista on yleisesti tapana luopua. Kolme on ensimmäinen jatkumoa ilmaiseva numero. Seuraavaksi voit keskeyttää vain jonkin alitajuisen tekosyyn verukkeella, eli sivistystä on jo käytännössä varmasti tapahtunut.
    Uhraamista kummallisempaa muuten on, että miten sokeaksi ihminen voi määrätynlaisissa oloissa kehittyä omalle uhraamisvietilleen - ihmiskunnan historiahan on oikeasti lähinnä maagista spekulaatiota ja väkivaltaa. Niin se lienee nytkin, vaikka desimaalinumerot sopivat salonkiin kieltämättä paremmin kuin katkaistut kaulat.

    VastaaPoista