lauantai 15. tammikuuta 2011

Joosuan kirja

Totaalista sotaa. Kun israelilaiset Mooseksen kuoleman jälkeen käyvät Joosuan johdolla valtaamaan luvattua maata, ei väkivallalla ole mitään rajaa. Ensimmäisenä hävitetään Jeriko:

Ja he vihkivät miekan terällä tuhon omaksi kaiken, mitä kaupungissa oli, miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, vieläpä härät, lampaat ja aasit. (Joosua 6: 21)

Valloitussotaa jatketaan kaupungista toiseen, ja strategia on kaikkialla sama: armoa ei anneta, vankeja ei oteta. Häviölle jääneille kuninkaille on varattu erikoiskohtelu, sillä heidän ruumiinsa ripustetaan hirteen kaikkien nähtäväksi.

Miten tällainen Jumalan määräyksestä toteutettu kansanmurha osana kahden uskonnon pyhää kirjaa on vaikuttanut ihmisten maailmankuvaan? Heikki Räisänen kertoo kirjassaan Rosoinen Raamattu sosiaalipsykologi George Tamarinin 1960-luvulla tekemästä kokeesta. Tamarin luetutti katkelman Jerikon valloituksesta israelilaisilla 8–14-vuotiailla koululaisilla ja pyysi näitä vastaamaan, olivatko Joosua ja israelilaiset toimineet oikein. Kaksi kolmesta hyväksyi täysin Joosuan otteet.

Tamarinilla oli myös vertailuryhmä, joka sai lukeakseen tekstin, joka oli muuten sama katkelma, mutta siinä Joosua oli korvattu kuvitteellisella kenraali Linillä ja Israelin sijasta puhuttiin muinaisesta Kiinasta. Tässä ryhmässä vain seitsemän prosenttia lapsista hyväksyi ”kenraali Linin” teot. Kansanmurha nähtiin siis oikeutetuksi, kun sen toimeenpanijana oli ”me”.



Tamarin halusi kritisoida Israelin opetusjärjestelmää, jossa Joosuan kirjalla oli Räisäsen mukaan ollut ”keskeinen osa”. Tulos? Tamarin erotettiin virastaan Tel Avivin yliopistosta.

(Lähi-idän poliittinen ilmapiiri ei ole ainakaan parantunut sitten 1960-luvun. Voin hyvin kuvitella, että vastaavia tuloksia saataisiin muutettavat muuttaen palestiinalaiskoululaisilta.)


PS – Blogini alkuperäisenä ajatuksena oli ”puhtaasti” Raamatun lukeminen, mutta en malttanut olla asioimatta kirjastossa ja hakemassa hieman oheislukemistoa uskontohyllystä. Mukaan tarttui muun muassa tämä mainittu Räisänen, joka on osoittautunut erittäin asiantuntevaksi ja tolkulliseksi Raamatun tutkijaksi.

PPS –Tähän merkintään alun perin liittämäni Bob Dylanin WIth God On Our Side on näemmä kadonnut YouTubesta. Käyköön Joan Baezin kieunta sen sijasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti